Frutii di mare z Małopolskim akcentem

17.10.2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się kolejna edycja konkursu Mam zawód. Mam fantazję, organizowanego przez Województwo Małopolskie.

Ideą konkursu jest promocja pozytywnego wizerunku kształcenia zawodowego wśród mieszkańców Małopolski.

Temat konkursu „Frutti di mare z Małopolskim akcentem” należało dokładnie przemyśleć ponieważ owoce morza – w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów. Polacy dopiero niedawno odkryli owoce morza.

Organizator konkursu zapewnił żywe homary, przegrzebki – małże świętego Jakuba, krewetki, mule czy paluszki krabowe.
Pojawiły się również tradycyjne produkty Małopolski: obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, bundz, bryndza podhalańska, fasola „piękny Jaś”, ser gazdowski podhalański, śliwka suska sechlońska i jabłko łąckie.

W konkursie uczestniczyło 11 uczniów z różnych szkół naszego regionu.

Naszą szkołę reprezentowała Kinga Kopciuch, która przygotowała dwie propozycje:
– przystawka zimna – krucha babeczka nadziewana farszem z bryndzy podhalańskiej, melona miodowego z orzechami laskowymi podana z chipsem z boczku i musem z pietruszki i mango
– przystawka ciepła – smażone przegrzebki z pesto z pietruszki podane na pomidorowo – czosnkowym makaronie tagliatelle z kiełbasą lisiecką.

Brzmi ciekawie prawda ?

Nie da się ukryć, że owoce morza wciąż są dość egzotycznym produktem z perspektywy przeciętnego Polaka. Nie ma u nas tradycji ich spożywania, a sam zwyczaj przyrządzania posiłków z ich dodatkiem pojawił się w naszym kraju stosunkowo niedawno.

Miejmy jednak nadzieję, że przyszli kucharze częściej będą sięgać po małże, przegrzebki czy kraby, które w dość szybkim tempie podbijają nasze stoły oraz kubki smakowe.