W ostatnich latach zauważyć można intensywny rozwój gastronomii, rynek ten dostosowuje się do rosnących potrzeb konsumentów. Z usług gastronomicznych korzysta już ponad połowa Polaków.

W najbliższych latach w gastronomii kontynuowany będzie zwrot w kierunku zdrowego odżywiania się. Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że w Polsce wyjątkowo szybko przybywa osób z nadwagą i otyłością, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. W zawiązku ze zdrowszą dietą Polaków rośnie też znaczenie ekologicznych i dobrej jakości produktów żywnościowych. Obecnie konsumenci poszukują produktów spożywczych wytworzonych bez sztucznych składników, niezdrowych konserwantów, barwników czy słodzików. Kolejnym widocznym trendem w żywieniu jest ograniczenie spożywania mięsa. Poza znanymi od dawna wegetarianizmem i weganizmem, pojawił się nowy trend: flexitarianizm – czyli świadome ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych.

Coraz większą liczbę zwolenników zyskują zamówienia przez Internet. Pozwalają one szybko i bez wysiłku zorganizować catering na przyjęcie rodzinne, niezapowiedzianą  wizytę gości, a także każdy posiłek w sytuacji, gdy nie ma się umiejętności lub czasu na gotowanie.

Powyższe trendy  powinny być brane pod uwagę przez restauracje i wszelkiego rodzaju punkty serwujące jedzenie podczas komponowania swojego menu.

Wszystko to sprawia, że Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód poszukiwany na rynku pracy, stawiający przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy.

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

– w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  1. a) oceniania jakości produktów,
  2. b) przechowywania żywności,
  3. c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  4. d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
  5. e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  6. f) wydawania dań;

– w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

  1. a) oceniania jakości żywności,
  2. b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  3. c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  4. d) wykonywania usług gastronomicznych,
  5. e) ekspedycji potraw i napojów

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w::

  • restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
  • zakładach gastronomicznych,
  • pensjonatach, domach wczasowych,
  • stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
  • firmach cateringowych,
  • zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.

Technik żywienia i usług gastronomicznych na podbudowie kwalifikacji: Kucharz