W ostatnich latach zauważyć można intensywny rozwój gastronomii, rynek ten dostosowuje się do rosnących potrzeb konsumentów. Z usług gastronomicznych korzysta już ponad połowa Polaków.
W najbliższych latach w gastronomii kontynuowany będzie zwrot w kierunku zdrowego odżywiania się. Ministerstwo Zdrowia alarmuje, że w Polsce wyjątkowo szybko przybywa osób z nadwagą i otyłością, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. W zawiązku ze zdrowszą dietą Polaków rośnie też znaczenie ekologicznych i dobrej jakości produktów żywnościowych. Obecnie konsumenci poszukują produktów spożywczych wytworzonych bez sztucznych składników, niezdrowych konserwantów, barwników czy słodzików. Kolejnym widocznym trendem w żywieniu jest ograniczenie spożywania mięsa. Poza znanymi od dawna wegetarianizmem i weganizmem, pojawił się nowy trend: flexitarianizm – czyli świadome ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych.
Coraz większą liczbę zwolenników zyskują zamówienia przez Internet. Pozwalają one szybko i bez wysiłku zorganizować catering na przyjęcie rodzinne, niezapowiedzianą wizytę gości, a także każdy posiłek w sytuacji, gdy nie ma się umiejętności lub czasu na gotowanie.
Powyższe trendy powinny być brane pod uwagę przez restauracje i wszelkiego rodzaju punkty serwujące jedzenie podczas komponowania swojego menu.
Wszystko to sprawia, że Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód poszukiwany na rynku pracy, stawiający przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań;
– w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w::
restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
zakładach gastronomicznych,
pensjonatach, domach wczasowych,
stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
firmach cateringowych,
zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.
Technik żywienia i usług gastronomicznych na podbudowie kwalifikacji: Kucharz
Szanowny Czytelniku!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
ZgodaDowiedz się więcej