XXVII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy w Poznaniu

W dniach 19-20 marca 2024 odbył się XXVII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy, który organizowany jest pod patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki.

Organizatorem turnieju jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.

Celem Turnieju, organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu oraz Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu jest:

  1. promowanie talentów młodych adeptów nauki w zawodzie cukiernik
  2. rozbudzanie w młodzieży zainteresowań związanych z wybranym zawodem poprzez mobilizowanie do rywalizacji
  3. popularyzowanie kształcenia zawodowego
  4. podniesienie rangi zawodu cukiernika
  5. prezentowanie na najwyższym poziomie wiedzy i umiejętności uczniów w zawodzie cukiernik, w tym zdobnictwa cukierniczego
  6. zachęcanie młodzieży do poszukiwania i uczestnictwa w różnych formach doskonalenia zawodowego
  7. tworzenie przychylnych warunków do nawiązywania współpracy i wymiany doświadczeń w środowisku: uczniów, mistrzów szkolących, instruktorów praktycznej nauki zawodu, nauczycieli oraz rzemieślników, szkół i organizacji rzemiosła
  8. uzupełnienie oferty szkolnej o przedsięwzięcie motywujące nauczycieli do podjęcia pracy z uczniem zdolnym

W tym roku 18 uczestników z całej Polski, musiało zmierzyć się z zadaniami i wykonać tort okazjonalny z dekoracją oraz dwie różne słodkie monoporcje.

4 Miejsce zdobyła Faustyna Ciurej natomiast 5 miejsce należało do Cypriana Jaworeckiego.

Serdecznie gratulujemy !

Galeria zdjęć na stronie

https://www.irpoznan.com.pl/wiadomosc,laureaci-turnieju-cukierniczego.html