Znamy wyniki konkursu KULINARNE TRADYCJE MAŁOPOLSKI „NA SŁODKO” I „NA SŁONO”. 

Celem konkursu zorganizowanego przez Izbę Rzemieślniczą w Tarnowie była popularyzacja potraw regionalnych, doskonalenie umiejętności kulinarnych młodych osób z regionu, a także promocja kształcenia w zawodach rzemieślniczych w tym w ramach kształcenia dualnego.

Konkurs polegał na pracy zespołowej ucznia wraz z nauczycielem zawodu lub mistrzem szkolącym biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu.

Gości oraz uczestników przywitał Pan Andrzej Kuta Prezes Izby Rzemieślniczej w Tarnowie

Komisja Konkursowa:

Pani Barbara Blacha – Dyrektor Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości  w Tarnowie,

Pani Sylwia Podlawska – Kierownik utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa,

Pani Maria Bania – Członek Komisji Egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej w Tarnowie w zawodzie kucharz, właścicielka Baru Mlecznego Szarotka w Tarnowie

Pani Urszula Barnaś – Właścicielka Firmy Handlowo Usługowej “Amelia” Catering, obiady, imprezy okolicznościowe

oceniła 9 potraw w kategorii na „słodko i „na słono”.

Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać:

I miejsce w kategorii „na słodko” dla:

Anny Dymały – uczennicy Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach oraz dla Pani Barbary Latochy – nauczyciela przedmiotów zawodowych w gastronomi. W imieniu Pani B. Latochy nagrodę odebrał Pan Ryszard Róg – wicedyrektor ds. MCKZ Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach.

Anna wykonała potrawę „Małdrzyki Krakowskie w sosach”

I miejsce w kategorii „na słono” dla:

Mateusza Pabiana – ucznia Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Tarnowie oraz dla Pani Marii Bielaszki nauczyciela przedmiotów zawodowych w gastronomi.

Mateusz wykonał potrawy kuchni małopolskiej: kapuściane zawijasy, zapiekane kluski gryczane oraz marchewkę z pieczarkami.

Wyróżnienie:

– w kategorii „na słodko” trafiło do Jakuba Powroźnika z Zespołu Szkół im. K.K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej oraz Pani Alicji Wielgus – nauczyciela przedmiotów zawodowych w gastronomi.

– w kategorii „na słono”: Łucja Plebanek uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie oraz Pani Elżbiety Teper – nauczyciela przedmiotów zawodowych w gastronomi.

Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody oraz Dyplomy za uczestnictwo w konkursie:

Kornelia Żuchowicz – uczennica Zespołu Szkół im. K.K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej, która wykonała Kaczkę w cieście drożdżowym

Wiktor Kwiecień – uczeń Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Tarnowie, który wykonał Placek kukurydziany ze szpinakiem, świąteczną potrawkę z pikantnym sosem pomidorowy

Sylwia Kierońska – uczennica Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu, która wykonała Małopolski specjał pod nadzorem Pani Małgorzaty Nowak – nauczyciel przedmiotów zawodowych w gastronomi.

Klaudia Hajdo uczennicy Zespołu Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu, która wykonała Sernik z nutą żurawiny i białej czekolady pod nadzorem Pani Ewy Tracz – nauczyciel przedmiotów zawodowych w gastronomi.

Martyna Podraza – uczennica Zespołu Szkół Ekonomiczno – gastronomicznych w Tarnowie, która wykonała Małdrzyki Krakowskie – placki twarogowe pod nadzorem Pani Agnieszki Migdał – nauczyciel przedmiotów zawodowych w gastronomi.

 

Wszystkim uczestnikom FINAŁU Gratulujemy !