Wycieczka zawodowa do Nestle Gerber w Rzeszowie

Każdego dnia wytwarzanych jest tutaj około 100 tysięcy kilogramów produktów dla dzieci i niemowląt, co sekundę w jakimś polskim domu otwierany jest słoiczek Nestle Gerber. Rocznie do fabryki, trafia kilkanaście tysięcy ton owoców i warzyw pochodzących z polskich upraw a z linii produkcyjnej schodzi ponad 100 mln sztuk produktów. Nie wszyskie produkty trafiają na krajowy rynek, około 34% całej produkcji jest przeznaczonych na eksport, m.in. do Rosji, Francji, Szwajcarii, Czech, Finlandii, na Ukrainę, a także Izraela. Fabryka w Rzeszowie powstała w 1926 roku jako Fabryka Cukierków „Alima”. Przedsiębiorstwo w latach 50. zrezygnowało jednak z produkowania słodyczy na rzecz przetworów owocowo-warzywnych, a w roku 1968 rozpoczęło produkcję przetworów dla dzieci. Głównym produktem przedsiębiorstwa stały się soki przecierowe Bobo Frut. W 1992 roku firma Alima została przejęta przez GERBER, który następnie w 2007 roku dołączył do firmy Nestlé. Dziś fabryka Nestlé Polska w Rzeszowie jest uznawana za jedną z bardziej nowoczesnych w Europie.